De maanden december en januari staan voor gezelligheid, eten, familie, cadeaus en leuke uitstapjes plannen. Voor ons zijn het pittige maanden omdat de nadruk dan ligt op bovengenoemde punten en die zijn voor ons helaas niet van toepassing. Nog niet althans…Hoewel de cadeaus wel, want het lijkt bij ons thuis wel een speelgoedwinkel!

Het zijn ook de maanden waarin terug wordt gekeken en vooruit wordt gekeken. Voor ons was het afgelopen jaar een jaar van vele ziekenhuisopnames, vele operaties en thuis telkens de rust proberen in te bouwen om het ‘ziekenhuisbezoek’ een plek te kunnen geven. Maar hoe geef je de indrukken, het verdriet en de vele andere emoties een plek als je thuiskomt en de zorg gaat 24 uur per dag weer door? Hoe blijf je ervoor zorgen dat de mooie momenten die het jaar heeft gekend niet altijd overschaduwd worden door de slechte momenten? Hoe blijf je ervoor zorgen dat je niet blijft doorgaan op de reservebatterij?

Dan het stukje vooruitkijken. Wat zal 2106 ons brengen? We hebben geleerd te leven met de dag. Geen lange termijn planningen te maken, op vele geplande ziekenhuis bezoeken na, maar dag voor dag te zien wat de dag brengt en hoe deze gaat lopen. Toch heb ik stiekem een paar dagen weg gepland naar het Ronald McDonald vakantiehuis, want ja je mag toch blijven dromen. En wie weet komt dit jaar onze droom wel uit!

Deze ‘donkere dagen’ vergeet ik in een klap als ik uit de gang een stemmetje hoor terwijl ik dit schrijf: Mama, whawha’s koeke! Het is vandaag een goede dag en ik ga snel mijn jas aantrekken om naar buiten te gaan.

 

Mama, whawha’s koeke!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *